Baş dönmesi neden olur, baş dönmesi neredeyse her kesin hayatının bir döneminde tecrübe ettiği problemlerden biridir. Baş dönmesi farklı şekillerde yaşanabilir. Bazen etraftaki her şey dönüyormuş hissi, bazen yerin ayak altında kayıyormuş hissi yaşanabilir. Baş dönmesi bir hastalıktan ziyade bir hastalığın belirtisi olarak kabul edilmektedir. Bazen sadece birkaç dakika, bazen de gün boyu devam edebilir. Bu sorun aylarca sürebilir. Nedeni tespit edebilmek için ne kadardır devam ettiği, hangi aralıklarda ortaya çıktığı ve baş dönmesi ile hangi şikayetlerin yaşandığı önemlidir.
Baş Dönmesi Neden Olur?
İç Kulak Problemleri: Fark edilebilir hiçbir neden olmaksızın baş dönmesi yaşanıyorsa, sebep vertigo olabilir. İç kulak vücut yönü ve pozisyonunu ayarlamaktan sorunludur. Bu olayı karşılayabilmek için beyne mesaj gönderir ve beyne ulaşan mesajlarda iç kulakta meydana gelen bazı problemlerden dolayı baş dönmesine yol açabilir.
Labirentit: Bazı virüs türleri iç kulakta labirent olarak tanımlanan bölümde tahrişe ve enfeksiyona yol açabilir. Bu durumda ortaya labirentit adlı rahatsızlık çıkar ve bu rahatsızlık baş dönmesine yol açabilir. Labirentit daha çok kulak ve üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle oluşum gösterir. Alerji, stres, aşırı sigara kullanmak, alkol ve kullanılan bazı ilaçlar da labirentite neden olabilir. Labirentit belirtileri arasında en yaygın olanı baş dönmesidir.
Meniere: Meniere iç kulakta sıvı birikmesi olarak tanımlanabilir. Çok nadir görülen bir hastalık olsa da anlık baş dönmesi nöbetlerine yol açabilir. Meniere nedeniyle yaşanabilecek diğer şikayetler ise kulak çınlaması, duyma kaybı ve basınç hissidir. Meniere nedeniyle ortaya çıkan baş dönmesi yarım saat kadar sürebileceği gibi gün boyunca da devamlılığını koruyabilir. Hastalık yaşandığı sürede kulak çınlaması çok şiddetlenebilir ve ara ara işitme sorunları yaşanabilir.
Vestibüler Bozukluklar: Vestibüler yani denge siniri denge sinyallerinin iç kulaktan beyne ulaşmasından sorumlu olan bir yapıdır. Bu yapıda yaşanan sorun baş dönmesine yol açabilir. Mesela, viral enfeksiyon kaynaklı denge sinirinde enfeksiyon oluşabilir ve sinire basınç yapan bazı tümör baş dönmesine yol açabilir.
Travmalar: Kaza ya da düşme sonucu kafaya alınan darbe nedeniyle baş dönmesi ortaya çıkabilir. Başa darbe alınması, düşme, çarpma gibi istem dışı olaylar kafatasında çatlak ya da kırığa yol açarak, iç kulak hasar görebilir. İç kulağın hasarlanması baş dönmesi sebebidir.
Migren: Migren başın ön kısmında ya da tek taraflı şiddetli, zonklama şeklinde ortaya çıkan güçlü bir ağrıdır. Migren ile mide bulantısı, baş dönmesi gibi belirtilerde yaşanabilir.
Kronik Oitis Media: Orta kulakta yaşanan enfeksiyon 3 aydan uzun süre devam ederse sorun kronik oitis media olarak tanımlanır. Bir diğer adıyla müzmin orta kulak iltihabı baş dönmesi, işitme kaybı ve kulak akıntısı gibi belirtilere yol açabilir.
İlaçlar: Herhangi bir rahatsızlık için kullanılan bazı ilaçlar yan etki olarak baş dönmesine yol açabilir. Şayet devamlı kullanılan bir ilacın baş dönmesine yol açtığı tespit edilirse mutlaka doktora başvurularak ilaç değişimine gidilebilir. Bazı antibiyotikler, aspirin ve idrar söktürücü olarak kullanılan ilaçlar baş dönmesine yol açabilir.