Baş Dönmesi Göz Kararması, Besin zehirlenmesi, stres yapma, aç kalma, sıcak ortam, ishal olma, bir ilacın yan etkisi gibi tehlikesi bulunmayan sebeplerle herkes yaşamında birkaç defa olamak üzere göz kararmasından şikâyet etmiş olabilir. Göz kararması çoğu kez önemli bir hastalık habercisi olmayabilir fakat devamlı oluşmaya başladığında mutlaka bir doktora gitmek gerekir. Göz kararması tek başına bir rahatsızlığı tespit etmek için yeterli olmadığından uzaktan yardım almaya ya da kendi kendinize sebebini bulmaya çalışmak netice vermeyecektir.
Göz kararması haricinde insanda başka ne gibi belirtilergözüküyor doktorca değerlendirilmelidir. Göz kararmasının altında yatan nedenin belirlenmesi için bulunan şikayetlerin hepsi birden önemlidir ve beraber ele alınır. Göz kararmasına mide bulantısı, halsizlik, çarpıntı, baş ağrısı baş dönmesi, baş ağrısı gibi rahatsızlıklar aynı anda oluşabilir. Göz kararması çoğu kez bu sebeplerden biri ya da birkaçı ile ve iki gözde birden oluşur.
Göz kararmasının neden olduğuna dair bir fikriniz bulunmuyorsa, yukarıda belirttiğimiz gibi hastanın hikayesi dinlenmeden bir neticeye varmak mümkün olamayacağı için tekrarlayan bir göz kararması durumunda ilk önce bir dahiliye (İç hastalıkları) uzmanına gidilmesi tavsiye edilir. İç hastalıkları uzmanı da gerekli gördüğü zaman başka bir bölüme örneğin göz hastalıkları, kulak burun boğaz ya da nöroloji gibi değişik bir bölüm uzmanına hastayı yönlendirebilir.
Göz kararmasına en fazla tansiyondaki oynamalar neden olur. Oluşan yoğun bir stres veya uzun saatler aç kalmanız tansiyonunuzu etkilemiş olabilir. Fakat göz kararması yalnızca tansiyon yüzünden meydana gelmez. Bu şikâyete yol açan başlıca nedenleri ise, tansiyonun yükselmesi. Tansiyonun alçalması. Şekerin artması. Şekerin alçalması. Kansızlık. Tiroit sorunları. Gözde oluşan sorunlar. Su kaybı. Boyun damarlarında oluşan daralmalar. Kullanılan bazı ilaçlar.
Göz kararmasının birçok kere tek başına değil de değişik şikayetlerle birlikte meydana geldiğinden bahsettik. Genel olarak göz kararmasına eşlik eden diğer belirtileri ve bu belirtilerin sebepleri ise, Ayağa kalkınca göz kararması. Oturduğunuz yerden ayağa kalktığınız zaman gözleriniz kararıyor ve buna eşlik eden baş dönmesi gibi başka problemler de oluşuyorsa bu duruma tıpta ortostatik hipotansiyon ismi verilir. Ortostatik hipotansiyon da insan ayağa kalktığı zaman tansiyonu birden düşer.
Beyne gerektiği oranda kan gitmediği ve göz kararmasıyla beraber baş dönmesi, rengin solması, çarpıntı, bayılacak gibi hissetme başka belirtiler de gözükebilir. Ayağa kalkınca tansiyonun neden aniden düştüğü bilinirse, özellikle yaşlı hastalarda tehlikeli olabilecek bu durumun önüne geçilebilir. Ortostatik hipotansiyon ilaç kullanımı, vücudun su kaybetmesi veya kansızlık gibi basit sebeplerle meydana gelebileceği gibi bazen de diyabet, kalp veya beyin hastalıklarının habercisi olabilir.
Tedavisi için eğer muayene neticesinde tansiyonun bu biçimde oynamasına sebep olan bir rahatsızlık oluşmuşsa, bu yönde bir tedaviye başlanır. Hastalar ayrıca ayağa kalkarken yavaş bir şekilde hareket etmeli, bol su tüketmeli, ayakta çok hareketsiz durmamalı kısaca tansiyon düşüklüğüne sebep olabilecek olayları bilerek bunlardan kaçınmalıdır. Göz kararmasına baş dönmesi eşlik ediyorsa, göz kararmasıyla birlikte baş dönmesi şikâyeti de oluşuyorsa bazı sebeplerden şüphelenilebilir.
Ciddi bir rahatsızlıktan şüphelenmek için ayda yılda bir meydana gelen bir göz kararması ve baş dönmesi şikâyeti yeterli olmamaktadır. Göz kararması ve baş dönmesinin yoğun olması, hastanın diğer şikayetleri, yaşı, kullandığı ilaçlar gibi pek fazla faktörü göz önünde bulundurmak gerekir. Baş dönmesiyle beraber görülen göz kararmasına sebep olabilecek yaygın nedenleri bulabilirsiniz. Tansiyon yadsa şeker değerlerinde değişmeler. Migren rahatsızlığı. Vertigo. Gerilim şeklinde oluşan baş arıları. Kalp damar hastalıkları. Bazı beyin hastalıkları ya da beyin tümörleri